Prognoza economică europeană pentru 2012 este atât de întunecată încât 2011, cu toate problemele agonizante ale monedei unice, are toate șansele să rămână în amintire ca un an bun.
Prin crearea unui acord fiscal a cărui țintă este sprijinirea pe termen lung a monedei unice, liderii zonei euro au condamnat regiunea economică la austeritate prelungită, susține agenția de știri Reuters.
Având în vedere insistențele Germaniei asupra rigorii bugetare, era, poate, de așteptat implementarea de măsuri fiscale dure care vor contribui la scăderea economică. Având în vedere și atitudinea neiertătoare a piețelor de obligațiuni, acest deznodământ era inevitabil.
Nevoia de stimulare a creșterii economice
Cu toate acestea, în ochii multor economiști, noile reglementări ale zonei euro sunt mult mai dure decât ar trebui să fie. În primul rând, acest lucru este din cauza că reformele de stimulare economică sunt pe planul al doilea, în favoarea măsurilor de reducere rapidă de deficit. În al doilea rând, că țările de la periferia zonei euro vor suporta o povară mai mare decât țările creditoare și aflate pe surplus, în procesul general de echilibrare bugetară care se află la originea crizei existențiale resimțită de moneda unică.
Fred Bergsten, directorul Institutului Peterson de Studii Economice Internaționale consideră că țările din nordul Europei ar trebui să adopte măsuri de stimulare a economiei iar Banca Centrală Europeană trebuie să-și asume un rol mai activ pe piețele de obligațiuni.
„Europenii trebuie să adauge o dimensiune de stimulare a creșterii economice la programele de inginerie financiară pe care s-au concentrat în ultima vreme”, a adăugat acesta.
Lovituri structurale
Un semnal că Germania se așteaptă la o recesiune iminentă a fost declarația de marți a Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, că zona eu