Inca n-am vazut subiect serios care sa nu fie aruncat in derizoriu la Bucuresti, iar noile reguli europene nu fac, din nefericire exceptie. Peste tot in Europa acordul de guvernanta fiscala, incheiat saptamana trecuta la Bruxelles, este dezbatut de partidele politice, de toti demnitarii, opiniile, argumentate, sunt pro si contra, iar preocuparea maxima.
Noi suntem din nou pe insula noastra autista. De voie de nevoie, Opozitia s-a declarat de acord cu principiile convenite la Bruxelles. Ce sa fi zis? Ca nu e de acord cu disciplina fiscala? Ca nu vrea limitarea deficitului tot mai greu de finantat? Sa fi zis ca din secunda in care va prelua puterea se va apuca temeinic sa jefuiasca banul public si numai de lupa Bruxelles-ului n-are nevoie? Ar fi fost o mostra de sinceritate, dar o sinceritate sinucigasa din punct de vedere politic.
Asa ca da, USL este de acord, dar punand niste conditii cu iz de santaj si care nu au nicio legatura cu subiectul in sine, in frunte cu organizarea de alegeri anticipate si amanarea modificarii Constitutiei pana dupa constituirea noului parlament, ceea ce cum o dai, cum o sucesti face imposibila respectarea termenului de 31 decembrie 2012, stabilit la Bruxelles.
Dar, sigur, Opozitia are dreptul sa puna orice conditii, ca doar raspunde politic pentru ele, si ce ar fi fost mai normal decat sa se duca cu ele in bat la consultarile de la Cotroceni? Dar USL pune conditii si pentru participarea la discutii - sa nu fie cu toate partidele la un loc, ci separat, caci vederea UNPR le face rau la lingurica social democratilor si liberalilor.
Cand Traian Basescu a plecat la Bruxelles fara sa organizeze consultari, Victor Ponta si Crin Antonescu l-au acuzat ca nu a cerut parerea clasei politice. Acum, daca doreste o discutie pe aceasta tema, USL pune conditii sine qua non. De parca realitatile economice, cr