De la Primavara Araba la Occupy Wall Street - personjul colectiv "Protestatarul" a fost numit miercuri de celebra revista TIME persoana anului 2011. "Protestul in masa si eficient a fost un oximoron pana cand - in mod socant - exact acum an a devenit simbolul definitoriu al vremurilor noastre. Iar protestatarul a devenit din nou cel care face istoria", scrie Time in materialul dedicat omului anului.
Time prezinta persoana anului ca cineva care, orice s-ar intampla, influenteaza evenimentele anului.
"Exista oare un punct maxim al frustrarii? Peste tot, se pare, oamenii spun ca s-au saturat. S-au opus; au cerut; nu au disperat, chiar si atuni cand raspunsurile au venit in forma gazelor lacrimogene sau a ploii de gloante. Au intruchipat ideea ca actiunea individuala poate aduce schimbari colosale la nivel colectiv", a declarat redactorul Rick Stengel.
Anul protestelor, marcat recent de miscarea globala Occupy dar si de protestele provocate de alegerile din Rusia, a inceput in Tunisia, cand un vanzator de strada in varsta de 26 de ani, Mohame Bouazizi, si-a dat foc in decembrie 2010, provocand valul cunoscut ca primavara araba, care a daramat regimuri de decenii in Tunisia, Egipt, Libia.
Pe aproape fiecare continent, din Tunisia si Egipt la New York, anul 2011 a fost "martorul" unei intensificari fara precedent a miscarilor de revolta, atat pasnice cat si sangeroase. Intre tarile in care protestatarii au iesit in strazi se numara: India, Israel, Chile, China, Siria, Marea Britanie, Spania si cel mai recent SUA si Rusia, toate inspirate parca de revolutiile care au zguduit lumea araba.
Amiralul William McRaven, comandantul operatiunilor speciale SUA si al misiunii secrete in Pakistan care l-a ucis pe Osama Bin Laden se afla pe locul al doilea pe lista Time.
Acesta a fost urmat de aristul dizident chinez Ai We