Miercuri seara la Palatul Republicii este organizată o festivitate de amploare dedicată jubileului de 20 de ani de la fondarea Comitetului Național Olimpic (CNO). Cu această ocazie, dublul campion olimpic Nicolae Juravschi, președintele instituției, a acordat un interviu pentru Adevărul
„Adevărul": Cum a decurs tranziţia de la sportul unional, de care ne-am desprins în 1991, la cel naţional?
Nicolae Juravschi: Nu a fost uşor să ne menţinem printre medaliaţi după ce ne-am rupt de sistemul sovietic de pregătire. Dar potenţialul uman de care dispune sportul autohton ne-a permis să ne aflăm în topul medaliaţilor olimpici şi după obţinerea independenţei. Dacă am ratat podiumul doar la Olimpiada din Atena, înseamnă că ne descurcăm bine şi fără sistemul sovietic.
Care sunt cele mai mari realizări din ultimii 20 de ani?
Desigur locurile premiante cucerite în competiţiile olimpice. Chiar dacă sportivii noştri au condiţii dezastruoase de pregătire în ţară şi foarte rar se pot deplasa la cantonamente peste hotare, din 1991 şi până în prezent au adus medalii la patru din cinci ediţii ale Olimpiadelor.
Iar cele mai mari eşecuri?
Atitudinea indiferentă a statului faţă de sport şi olimpism. Cei mai talentaţi sportivi ajung la vârsta junioratului şi, din cauza sărăciei, pleacă să cucerească lauri pentru alte ţări. Abia în acest an am început să găsim susţinere la autorităţi. Sper ca suma de 10 milioane de lei acordată de Guvern exclusiv pentru pregătirea şi participarea la Londra din vara lui 2012 să contribuie şi la stoparea „evadării" sportivilor din ţară.
Cât consumă olimpiadele „albe" din bugetul statului?
În principiu, pentru ediţiile de iarnă nu sunt cheltuiţi bani publici. Unica sumă, de 300.000 de lei, a fost oferită rusoaicei Natalia Levcenkova, care ne-a reprezentat la Jocurile Olimpic