Bursele europene și-au continuat scăderea, indicele Stoxx Europe 600 scăzând pentru a doua zi din ultimele trei, după ce Rezerva Federală (banca centrală a Statelor Unite) a evitat să adopte noi măsuri de stimulare a economiei americane. Indicii acțiunilor futures americane au crescut, în timp ce bursele asiatice au scăzut, la rândul lor.
Indicele Stoxx 600 a scăzut cu 0,5% la 236,2 la 10:54 a.m., ora României. În total, Stoxx 600 a pierdut 14% din valoare, anul acesta, pe măsură ce criza datoriilor suverane s-a extins asupra economiilor majore din regiune.
Indicele MSCI Asia Pacific a scăzut, la rândul său, cu 0,6%, în timp ce indicele futures Standard & Poor’s 500, pentru contractele cu scadența în martie, a crescut cu 0,3%, anunță Bloomberg.
„Cum Rezerva Federală a exclus noi politici monetare neconvenționale de facilitare cantitativă, bursele par a fi blocate în marșarier”, a declarat Terry Pratt, comerciant de fonduri majore la IG Markets.
Declarația Rezervei Federale și „Operațiunea Twist”
Conducerea Rezervei Federale a refuzat să ia noi măsuri pentru a scade costurile de împrumut, fapt consemnat într-un comunicat publicat ieri, după închiderea burselor europene. Banca centrală a SUA a declarat că economia americană continuă să crească chiar și pe fondul ameliorării creșterii economiei globale. Totuși, comunicatul a avertizat că „tensiunile de pe piețele financiare globale continuă să aibă consecințe negative de risc pentru prognoza economică”.
Tot în comunicatul băncii centrale americane se arată că aceasta va continua procesul de conversie de obligațiuni pe termen scurt în valoare de 400 de miliarde de dolari, în obligațiuni pe termen lung pentru a prelungi maturitatea medie a bunurilor deținute, în cadrul unui program denumit „Operațiunea Twist”.
În zona euro, Italia va licita, astăzi, obligațiuni cu scad