Din 100 de capitole de performanţă, mai mult de jumătate ne plasează sub media Uniunii Europene. Infrastructura, veniturile şi productivitatea sunt cele mai slabe.
În toate studiile internaţionale pe teme de competitivitate, România apare sub „linia de plutire" dată de media UE. Ieri, la Bucureşti, a fost lansat un nou raport pe aceeaşi temă şi, cum era de aşteptat, nici în acest din urmă clasament nu stăm bine. De data aceasta, studiul privind competitivitatea României aparţine Camerei de Comerţ Americane - AmCham, care a analizat mai mult de 100 de indicatori de performanţă. Concluzia: la 53 de indicatori suntem sub media UE, la 25 suntem peste, iar la restul - în concordanţă cu această medie. Cel mai bine stăm la costurile mici ale convorbirilor telefonice şi la economisire.
Cel mai rău arată infrastructura, ca şi indicatorii referitori la veniturile populaţiei, productivitate şi controlul corupţiei.„În comparaţie cu alte şase ţări din Europa Centrală şi de Est (Austria, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) care au fost analizate comparativ în raport, performanţa României este aproape de medie în ceea ce priveşte indicatorii generali de competitivitate sau administraţie publică şi sub medie la capitolul resurse umane şi politicile fiscale şi monetare. Astfel, performanţa României per ansamblu este într-un uşor dezavantaj competitiv faţă de celelalte şase ţări analizate", se arată în rezumatul raportului.
Resursele umane, cele mai vulnerabile
Numeric vorbind, România prezintă cele mai multe (17) dezavantaje la capitolul resurse umane, capitol la care are doar 5 avantaje competitive. La dezavantaje, analiza AmCham a scos în evidenţă ponderea productivităţii pe oră de muncă lucrată în PIB, ponderea scăzută a angajaţilor cu calificare tehnică ridicată sau medie, sumele reduse alocate de la buget pentru educaţie, precum