Moneda unică europeană s-a depreciat puternic astăzi, după ce temerile investitorilor privind viitorul uniunii monetare şi al euro s-au înteţit. Costurile de împrumut ale Italiei au atins un nou record, iar pieţele rămân reticente faţă de planul de salvare al zonei euro.
Cursul monedei unice europene a scăzut astăzi sub pragul psihologic de 1,3 dolari pentru prima dată de la 12 ianuarie, în contextul temerilor că summitul de la sfârşitul săptămânii trecute nu s-a finalizat cu o înţelgere suficient de puternică pentru stabilizarea zonei euro.
Euro a ajuns până la 1,2994 dolari, după nivelul minim de 1,3037 dolari atins marţi seară.
Investitorii se aşteaptă la alte deprecieri ale monedei unice, având în vedere că liderii europeni nu au făcut alţi paşi pentru soluţionarea crizei.
Evoluţia slabă a fost influenţată de încercarea Italiei de a se împrumuta de pe pieţele externe. Costurile de împrumut ale statului au atins un nou record de la intrarea ţării în zona euro, investitorii cerând dobânzi de 6,47% pentru a cumpără obligaţiuni guvernamentale cu scadenţa la cinci ani. La cinci minute după această creştere, costurile de împrumut ale Germaniei pentru obligaţiuni pe doi ani au scăzut la 0,29%.
„Incertitudinile legate de evoluţia crizei datoriilor de stat rămân ridicate, iar pieţele par să fie influenţate în principal de fuga către refugii“, spun analiştii firmei de brokeraj Newedge într-o notă pentru clienţi, obţinută de "The Wall Street Journal", explicând de ce dobânzile Germaniei au scăzut.