Sectorul IMM-urilor din Romania se prefigureaza a fi o nisa din ce in ce mai atractiva pentru piata locala de software, dominata in prezent de proiectele realizate pentru sectorul public sau mediul enterprise. Si asta pentru ca aceste companii reprezinta, cel putin pentru majoritatea tarilor europene, baza cresterii economice, dupa cum spune Mihai Iordache (foto), small and medium solutions & partners manager al Microsft Romania.
In acest sens, Microsoft Romania ataca segmentul IMM-urilor cu solutii in cloud, care necesita investitii mai mici si au costuri mai reduse. Practic, aceste solutii implica plata unui cost lunar pentru folosirea serviciului, si nu a unui cost initial de licentiere.
"Din punct de vedere al preturilor e un mare pas inainte. Cloud computing ne duce intr-un model in care companiile mari investesc in infrastructura si o vand ca si serviciu catre companiile mai mici", a declarat Teodor Blidarus, maging partner Softelligence, unul dintre partenerii Microsoft pe acest segment.
Microsot Romania a investit in crearea unei retele de peste 4.000 de parteneri prin care vand aceste solutii companiilor mici si mijlocii.
Legat de hotararea Microsoft de a ataca segmentul IMM-urilor, Iordache spune ca aceasta este motivata de faptul ca aceste companii reprezinta, pentru toate economiile europene, "structura de baza a cresterii economice". Totusi, acest lucru nu se petrece in prezent si in Romania.
In plus, Microsoft a remarcat dorinta din ce in ce mai mare a acestor companii "de a creste din punct de vedere al business-ului si a relevantei".
"Discutam despre 400.000 de companii in Romania, dintre care doar 1% reprezinta zona de enterprise, iar 99% sunt mici si mijlocii. Din pacate, economia se bazeaza pe acele 1%", spune reprezentantul Microsoft. Doar 5% dintre IMM-uri au o cifra de afaceri