Puterea de la Bucureşti să nu se folosească de acordul de acum câteva zile de la Bruxelles privind fiscalitatea, pentru a impune modificarea Constituţiei. Iată ce declară la RFI europarlamentarul PNL, Renate Weber, în ziua în care preşedintele Traian Băsescu se consultă la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii coaliţiei şi cu cei ai USL.
În opinia Renatei Weber, "consultările în general este bine să fie făcute". Europarlamentarul liberal spune însă că "de două zile, în şedinţele de grup politic ALDE, pe care le avem la Strasbourg, am dezbătut foarte mult exact ceea ce s-a întâmplat la summit şi vreau să vă spun că reticenţa în privinţa posibilităţii efective ca ceva să fie schimbat măcar legislativ până în martie este extrem de îndepărtată, pentru că de fapt în fiecare ţară există mecanisme specifice de adoptare şi de modificare a unei legislaţii".
"Pe de altă parte, sigur că mi se pare profund, profund incorect să se folosească momentul acesta în România, ca să se impună o modificare constituţională amplă. Asta categoric este inacceptabil! Dacă vrei să faci o modificare punctuală, pentru a introduce într-o lege constituţională o singură chestiune care este aceea a deficitului, a înscrierii deficitului în Constituţie, asta haide să spunem că-i o chestie care poate fi acceptată ca s-o discuţi şi să vezi cum să o faci, dar trebuie să se refere strict la ceea ce ai acum ca prioritate în agendă. Însă în nici un caz n-aş vrea să se creadă că dacă în România există voci care se exprimă împotriva inclusiv a acestui acord fiscal, acesta este un lucru care trebuie reproşat României. Vreau să spun că după ce decizia a fost luată la summit, dezbateri de genul acesta au loc în toate cele 26 de state", conchide Renate Weber.
Pactul Fiscal de la Bruxelles urmează a fi ratificat de fiecare stat membru, mai puţin de Marea Britanie, care l-a respins prin vocea p