* Florin Vlădan, OPSPI: Cele mai mari bănci sunt interesate de ofertele la companiile de stat
Dezvoltarea pieţei de capital depinde de privatizarea companiilor prin listarea pe bursă şi de majorarea pragului de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5%, au declarat ieri mai mulţi investitori, în cadrul unei conferinţe de presă.
Adrian Tănase, Directorul General "ING Investment Management", este de părere că piaţa de capital, deşi are un rol foarte important, suferă de anumite limitări. Domnia sa este de părere că, în acest moment, sunt puţine companii în care se poate investi, toate comunităţile manageriale aşteptând ca statul să ducă la bun sfârşit listarea pachetelor de acţiuni, convenită cu Fondul Monetar Internaţional. "Privatizarea companiilor pe bursă reprezintă un prim pas în a crea o masă de instrumente în care să se poată investi", a spus Adrian Tănase.
Florin Laurenţiu Vlădan, şeful "Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie" (OPSPI), a declarat că, până la finalul anului 2012, OPSPI urmează să scoată la vânzare pachete de 10-15% din acţiunile companiilor aflate în portofoliul Ministerului Economiei.
Domnia sa a menţionat că, pentru listarea unui pachet de 15% din acţiunile companiei "Transelectrica" (TEL), OPSPI are un consultant juridic, un intermediar, iar contractul de vânzare a fost deja semnat, perioada de subscriere urmând să aibă loc în luna februarie.
Pentru "Transgaz" (TGN) a fost depusă, săptămâna trecută, o singură ofertă pentru intermedierea operaţiunii de vânzare a 15% din acţiunile companiei, de către consorţiul format din "Raiffeisen Capital & Invest-ment" (RCI), "BT Securities" şi firma cehă de brokeraj "Wood&Co".
Florin Laurenţiu Vlădan a declarat că statul va relua în prima jumătate a anului viitor oferta prin care vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), după ce, în luna iuli