Presedintele Traian Basescu a declarat, in cursul sedintei de Guvern de miercuri, ca problema Romaniei in implementarea acordului UE de guvernanta fiscala ar fi politizarea dezbaterii.
In opinia sa, acest acord trebuie implementat prin Constitutie, insa spune ca nu ar trebui un referendum in aprilie-mai, ci mai tarziu, intrucat tratatul va fi adoptat in Consiliul European abia in martie si trebuie timp pentru a fi in cunostinta de cauza.
El a explicat ca Romania nu-si poate permite sa nu introduca aceste prevederi in Constitutie, pentru ca riscam sa ramanem in Europa celei de-a doua viteze.
Un alt risc pentru acordul UE il reprezinta cel extern, astfel incat sa fie considerat neconstitutional in mai multe tari europene.
Riscul politizarii
Traian Basescu a spus ca dezbaterea pe implementarea acordului UE nu trebuie politizata intre Putere si Opozitie, ci "pragmatizata".
"Primul obiectiv e depolitizarea dezbaterii pe aceasta tema. Daca Opozitia si Puterea vor politiza dezbaterea, riscam decredibilizarea noastra. Vreau sa va previn ca dezbaterile sunt urmarite cu multa atentie in toate capitalele. Vreau Ca Romania sa aiba aceeasi atitutidine ca la integrarea in UE si NATO. Chiar si procesul de integrare in Schengen a fost depolitizat.
Dezbaterea trebuie pragmatizata si indreptata in sensul interesului national.
Pentru cei care n-au citit concluziile Consiliului European, nu e nimic nou sub soare. Criteriile deja dezbatute pana acum: deficit structural maxim de 0,5%, deficit de 3% ca deficit excesiv sunt toate elemente esentiale in acordul de la Maastricht", a afirmat Basescu.
El i-a ironizat pe politicienii romani care nu stiau ca aceste prevederi fiscale si bugetare stricte existau si in tratatul care instituia Uniunea Europeana - cel de la Maastricht.