România poate pierde în 2012 sprijinul material al UEFA în ceea ce priveşte arbitrajul. Wilfried Heitmann, responsabilul forului internaţional, s-a întâlnit cu Ion Crăciunescu şi cu Adalbert Kassai, cărora le-a trasat obiectivele ce trebuie îndeplinite până în februarie 2012.
Problemele pe care arbitrajul românesc le are pot escalada la începutul lui 2012 dacă actuala conducere a CCA nu reglementează rapid mai multe aspecte neglijate recent. "Sunt multe lucruri de reglat în acest moment în arbitrajul din România. Mai au două luni. Dacă nu, Convenţia pe 2012 nu se va semna!", a spus Heitmann ieri pentru ProSport.
ProSporta aflat care sunt cerinţele UEFA şi vi le prezintă în continuare:
1. Eliminarea Anexei 5 din RODAAF. Anexa e cea în care se regăseşte numărul de etape de suspendare pe care un arbitru le primeşte pentru greşelile sale. UEFA nu încurajează pedepsirea acestora punctual, ci impune să se ţină cont de contextul în care erorile au fost comise.
2. Crăciunescu ar trebui să aleagă: ori analist TV, ori preşedinte CCA. Heitmann i-ar fi transmis şefului arbitrilor faptul că postura de angajat pe probleme de arbitraj al Digi Sport şi cea de preşedinte CCA sunt în dezacord.
3. Să se revină la clasificarea arbitrilor pe eşaloane. Prima decizie a lui Ion Crăciunescu în momentul reinstalării sale în fruntea CCA a fost comasarea loturilor de arbitri pentru Liga I şi Liga a II-a în lotul naţional, cu caracter provizoriu. Acest lucru este în contradicţie cu cerinţele Convenţiei UEFA.
4. Continuarea programelor implementate cu ajutorul UEFA în 2011. Heitmann s-a referit în special la instruirea arbitrilor de la nivelurile inferioare, adică cei care aparţin în acest moment de AJF-uri.
Eu cred că România are mulţi arbitri de valoare. Important e ca ei să fie ajutaţi, iar pierderea Convenţiei ar fi o mare problemă pen