Cu ajutorul a trei analişti consacraţi, \"Evenimentul zilei\" a identificat avantajele şi dezavantajele cuplării alegerilor locale cu cele parlamentare, la finalul anului viitor.
1 /.
Comasarea alegerilor se dovedeşte a fi un subiect fierbinte pentru toate partidele, fie că se află la putere, fie în opoziţie.
"Evenimentul zilei" a analizat punctele tari şi punctele slabe ale acestui demers, cu ajutorul analiştilor Mircea Kivu, Ion Cristoiu şi Vasile Dâncu.
Una dintre concluzii este aceea că atât avantajele, cât şi dezavantajele se contabilizează de partea partidelor şi a candidaţilor.
"Oamenii sunt interesaţi ca alegerile să fie transparente, dar nu sunt(...) Un alt interes al maselor ar fi ca alegerile generale şi locale să fie distanţate cât mai mult în timp, să nu se influenţeze unele pe altele", ne-a declarat Vasile Dâncu.
La rândul său, Ion Cristoiu a susţinut că, deşi se face mare caz pe tema descentralizării, comasarea alegerilor va face imposibilă o dezbatere serioasă despre rolul primarilor.
"Nu mai este timp şi spaţiu pentru ca alegătorul să conştientizeze că trebuie să deschidă ochii când alege un primar(...) În campanii au loc dezbateri, oamenii află ce responsabilităţi are primarul, se face o educaţie a po pulaţiei", a arătat Cristoiu.
Sociologul Mircea Kivu a subliniat că vor fi dificultăţi şi de ordin tehnic cu privire la organizarea alegerilor.
Avantaje
1. Economie la buget, organizarea alegerilor va costa mai puţin pentru că va fi organizat un singur tur de scrutin. Prin comasarea celor două scrutine s-ar reduce cheltuielile, în special cu personalul, pentru că vor fi înfiinţate o singură dată secţii de votare şi birouri electorale.
2. Partidele şi candidaţii vor face economii, cheltuielile de campanie fiind reduse, pentru că vor fi comandate afişe şi spoturi o singură dată.