Parlamentul European a adoptat azi, 14 decembrie, noi reguli de etichetare favorabile consumatorilor în cazul sucurilor de fructe şi nectarurilor. Parlamentul European a adoptat azi, 14 decembrie, noi reguli de etichetare favorabile consumatorilor în cazul sucurilor de fructe şi nectarurilor.
Aceste reguli îşi propun să împiedice folosirea unor denumiri înşelătoare pentru sucuri amestecate şi informaţii de genul "fără zahăr". Iată noile norme care vor trebui respectate în întreaga Uniune Europeană :
Un amestec de două sucuri trebuie ca în viitor să aibă o denumire care să reflecte conţinutul acestuia, spun deputaţii europeni. De exemplu, un amestec de 90% mere şi 10% căpşuni va trebui denumit clar "suc din mere si căpşuni". În prezent aceste tipuri de sucuri pot fi denumite "suc de căpşuni". Un nume generic de tip "amestec de sucuri" poate fi folosit dacă sunt prezente trei sau mai multe surse de fructe.
Deputaţii europeni ştiu că aceia care consumă- în special suferinzii de diabet, părinţii copiilor sau persoane care ţin diete - vor să aibă indicaţii clare privind diferenţa dintre "suc" şi "nectar", precum şi dacă există îndulcitori de vreun fel.
În viitor, sucurile de fructe nu vor mai conţine, prin definiţie, zaharuri sau alţi îndulcitori. "Nectarurile", făcute din piure de fructe la care se adaugă apă, pot conţine zaharuri sau îndulcitori. Etichetările de tip "fără zahăr" nu vor mai fi permise pe nectaruri conţinând îndulcitori artificiali, cum ar fi zaharină, pentru a pune capăt confuziei din acest domeniu.
Multe produse vândute ca "suc de portocale" conţin până la 10% suc de mandarine, ceea ce contribuie la culoare şi gust. Această practică e comună în Brazilia şi SUA, care deţin o mare parte din piaţa europeană. Pentru a menţine aceleaşi reguli pentru toată lumea, toate sucurile de portocală importate sau fabricate in UE vor treb