Curtea de Apel trebuie să decidă dacă îi confiscă fostului director al CFR Călători Alexandru Noapteş 1,5 milioane de euro pe care acesta nu le poate justifica. După modelul proceselor anterioare, şi acest caz ar putea trena ani de zile în instanţă, iar sumele vor ajunge cu întârziere sau deloc la bugetul de stat.
Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a decis sesizarea instanţei în cazul fostului director general al CFR Călători Alexandru Noapteş pentru confiscarea a 6,3 milioane lei (1,5 milioane de euro), bani pe care acesta nu-i poate justifica.
Agenţia Naţională de Integritate, care a sesizat comisia, ceruse iniţial confiscarea unei sume mult mai mari - 9,8 milioane de lei -, care reprezintă diferenţa dintre veniturile declarate între 2005 şi 2007 şi averea reală. Noapteş a fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR Călători în perioada martie 2005 - ianuarie 2009.
Noapteş se alătură astfel mai multor foşti sau actuali demnitari pentru care ANI a cerut confiscarea averii nejustificate. La Comisiile de cercetare a averilor sau la Curţile de Apel se află 17 cazuri sesizate de ANI, unele datând încă de acum câţiva ani. De altfel, prima sentinţă definitivă de confiscare a averii într-un caz preluat de Agenţia de Integritate a fost dată la aproape opt ani de la începerea procesului, în cazul lui Dan Vele, fost administrator al SC RIAL SRL Braşov. Instanţa a decis că acesta nu poate justifica 130.000 de euro şi a decis confiscarea sumei. Un alt proces care trenează de ani de zile este cel al fostului ministru al Industriei, Dan Ioan Popescu. În cazul acestuia, instanţa a decis confiscarea sumei de un milion de euro, dar Popescu a atacat sentinţa la Înalta Curte.
Puţine confiscări în penal
Pe lângă cazurile de confiscare a averii nejustificate, justiţia poate confisca şi bun