Cu 31 decembrie 2012 termen dat de Bruxelles pentru introducerea în Constituţie a unei ţinte de deficit structural de 0,5%, PDL face planul de prelungire a dezbaterii pentru revizuirea legii fundamentale pe tot parcursul anului electoral viitor, referendumul pentru validarea modificărilor urmând să aibă loc odată cu alegerile comasate din noiembrie. O spune secretarul general al PDL Ioan Oltean, la doar o zi după ce premierul Emil Boc avansa ca termen de revizuire, cu tot cu referendum, luna aprilie 2012.
"Dacă vom negocia şi vom ajunge la o soluţie comună (cu opoziţia-n.r.) privind revizuirea, probabil că vom avea referendum odată cu alegerile comasate", a declarat Oltean, pentru gândul.
Pe masa negocierilor, la fel ca Emil Boc, secretarul general al PDL pune o listă pe care figurează un deficit structural de 0,5% şi un parlament unicameral cu 300 de membri. Spre deosebire de premier însă, Oltean spune că modificările Constituţiei în acest sens sunt anevoioase, şi admite indirect, că în afară de condiţiile puse de Bruxelles prin acordul interguvernamental, nimic nu rămâne bătut în cuie. Mai ales că nu există un acord nici măcar în Coaliţie pe toate temele puse în discuţie.
"E foarte important ca România să nu rămână în afara acestui acord. Pentru a nu rămâne este obligatoriu ca ţara noastră şi parlamentul să insereze în Constituţie acel angajament. Pe măsură ce vom dezvolta un dialog cu opoziţia vom vedea cum evoluează şi vom încerca să ne construim şi noi proiecţia în aşa fel încât să avem garanţia că vom reuşi să modificăm Constituţia cel puţin sub aspectele acestea. PDL va trebui să fie flexibil în negocieri cu opoziţia, cu partenerii de guvernare, în aşa fel încât să nu punem în pericol interesul naţional. (...) Va fi un proces greoi, anevoios, un proces care va dura. Foarte impotant este să ne înscriem în termenul de 31 decembrie 2012", a sp