Un experiment derulat la Universitatea Michigan a scos la iveala un fenomen inedit: atunci cand aud un bebelus plangand, in cazul barbatilor, nivelul testosteronului creste.
Rezultatul studiului contrazice ceea ce se credea pana acum, respectiv ca odata cu noul statut, de tata, si nivelul testosteronului, hormon asociat cu agresivitatea si competitivitatea, printre altele, scade, tocmai pentru ca barbatul sa intre mai bine in noul rol.
In cadrul unui experiment, 55 de barbati au fost impartiti in mai multe grupe, fiind confruntati cu plansul unui bebelus (o papusa dotata cu senzori, al carui plans era insa identic cu cel al bebelusilor), pe care puteau sau nu sa il calmeze, in functie de specificatiile primite, conform LiveScience. La inceputul experimentului li s-au recoltat probe de saliva, pentru a se verifica nivelul testosteronului.
La finele experimentului s-a observat ca cei care nu reusisera sa calmeze bebelusul nu au avut nici modificari ale nivelului hormonului, cei care au reusit insa sa-l potoleasca s-au confruntat cu o scadere a nivelului testosteronului, iar cei care nu avusesera voie sa intervina, neavand incotro decat sa asculte timp de opt minute plansul acestuia, au inregistrat cresteri in ceea ce priveste nivelul hormonului studiat.
Potrivit lui Sari van Anders, autorul studiului, nivelul testosteronului variaza constant, in functie de situatiile prin care trece barbatul si de felul in care acesta le percepe. "Hormonii si comportamentul se afla intr-o relatie dinamica, complexa, mai complexa decat credem", explica acesta. Nivelul hormonilor se poate schimba in functie de context, de comportament si de perceptii, astfel incat chiar si aceeasi situatie poate declansa raspunsuri hormonale diferite.
Un experiment derulat la Universitatea Michigan a scos la iveala un fenomen inedit: atunc