Sindicatele funcţionarilor din instituţiile UE vor protesta, azi, în faţa clădirii Comisiei Europene din Bruxelles, faţă de măsurile propuse pentru reforma statutului funcţionarilor, măsuri care ar duce la economii de un miliard de euro până în 2020, relatează Agerpres. Sursa: Reuters
Preşedintele Federaţiei funcţionarilor publici europeni, Pierre-Philippe Bacri, a explicat că protestele îşi propun să arate ''valoarea funcţionarilor pentru UE'', în special în actuala perioadă dificilă de criză economică.
Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor instituţiilor UE, sindicatele funcţionarilor europeni afirmă că sunt conştienţi de provocările economice cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar susţin că reformele propuse de Comisie contravin obiectivului stabilit prin Tratatul de la Lisabona de a consolida puterile instituţiilor UE.
Împotriva populismului şi demagogiei
Funcţionarii europeni cer Comisiei, Consiliului şi Parlamentului European să se opună ''tentativelor populiste şi demagogice de a devaloriza administraţia publică europeană''.
Comisia Europeană a adoptat, ieri, un pachet de propuneri privind reforma statutului funcţionarilor, care potrivit executivului UE va genera economii în valoare de 1 miliard de euro până în 2020 şi de peste 1 miliard de euro în fiecare an, pe termen lung. Acest lucru ar permite UE să îngheţe, până în 2020, cheltuielile administrative pentru funcţionarea instituţiilor.
Propunerile CE se referă la reducerea cu 5% a personalului în toate instituţiile UE, în perioada 2013-2017, prin rotaţia normală a personalului; creşterea numărului minim de ore de lucru/săptămână de la 37,5 la 40 de ore, fără ajustări salariale compensatorii; creşterea vârstei normale de pensionare de la 63 la 65 de ani şi înlesnirea posibilităţii de a lucra, la cerere, până la 67 de ani; înlocuirea t