Încă 500 de milioane de euro vor intra în economie până la finalul anului viitor din rambursările acordate de Comisia Europeană pentru beneficiarii de proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR) dacă oficialii europeni vor debloca plăţile, acesta este obiectivul pe care şi-l asumă Gabriel Friptu, şeful autorităţii de management care gestionează POR.
"Rata de absorbţie a fondurilor alocate prin POR este în prezent de 7,4-7,5%, iar până la sfârşitul anului estimez că va ajunge la aproape 14% dacă se vor debloca plăţile. Pentru anul viitor estimăm că suma se va dubla, iar rata de absorbţie va ajunge undeva la 30%", a spus Gabriel Friptu. România are neapărată nevoie de banii aceştia, în lipsa finanţărilor externe care au devenit extrem de scumpe, iar atragerea de fonduri europene a devenit unica soluţie pentru a menţine economia pe linia de plutire.
În perioada 2007- 2013, România are la dispoziţie o sumă de 4,4 miliarde de euro alocată prin POR, din care 3,7 mld. euro sunt alocaţi prin Fondul European Dezvoltare Regională (FEDR), restul fiind contribuţia de la bugetul de stat.
Până la finele lunii noiembrie a acestui an, plăţile "curate" făcute de Comisia Europeană pentru proiectele finanţate prin POR au fost de 274 de milioane de euro, ceea ce ar corespunde unei rate de absorbţie de 7,3%. Dacă aceasta se va dubla până la finele anului, în economie vor intra încă 251 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că plăţile totale făcute prin POR vor ajunge la finele anului viitor, conform estimărilor, la suma de 750 de milioane de euro, bani "curaţi" de la Uniunea Europeană.
În cadrul POR s-au semnat contracte pentru aproape 2.400 de proiecte până în prezent, iar fondurile europene au fost folosite pentru reabilitarea spitalelor, a şcolilor sau a căminelor de bătrâni, dar şi pentru infrastructura oraşelor sau pentru microîntreprinder