Studiile recente ne informeaza ca fructele inchise la culoare previn aparitia unor grave probleme de sanatate, cum ar fi bolile hepatice, cancerul, anemia, osteoporoza, afectiunile cardiace sau degenerative, precum maladia Alzheimer, deoarece sunt foarte bogate in vitamina C si grupul de vitamine, B cu efect antiinflamator, antiimbatranire, antidiabetic si care, impreuna, actioneaza ca un adevarat scut impotriva cancerului.
Efectele terapeutice ale fructelor de padure depind, in cea mai mare masura, de starea in care sunt consumate. Compoturile, dulceturile si gemurile din fructe de padure nu sunt recomandate, deoarece cea mai mare parte a vitaminelor si enzimelor se distruge prin preparare.
De aceea, se recomanda ca fructele de padure sa fie consumate proaspete sau congelate, simple, fara zaharuri ori alte adaosuri. Gustul trebuie educat de asa maniera incat sa simtim savoarea fructelor de padure. Numai asa vom constata, in timp, si efectele lor benefice asupra sanatatii.
Consumul de mure se recomanda pentru prevenirea cancerului cervical, la san, de colon si de stomac, diaree, inflamatii intestinale, intarirea tesuturilor, iritatii ale gingiilor, dureri in gat, hemoroizi, hipertensiune, boli psihice, boli cardiace, intinerirea organismului, probleme ale sistemului digestiv, obezitate, tonifierea organismului, diabet, hipertensiune, angine, reglarea hormonala, constipatie, hiperglicemie.
Murele sunt extrem de bogate in antioxidanti si contin acid elagic, care previne aparitia cancerului. Taninul din compozitia murelor intareste tesuturile, ajuta la tratarea diareei si a inflamatiilor intestinale. Murele reprezinta si o sursa naturala de acid salicilic, substanta activa care se regaseste in aspirina.
Macesele, poate cea mai bogata sursa naturala de vitamina C, contin, de asemenea, flavonoide, substante care