Marea Britanie se dezmeticeşte după şocul summitului: ţara este condusă de bănci pentru bănci
Premierul britanic David Cameron şi-a surprins la summitul UE de săptămâna trecută partenerii europeni şi propria ţară opunându-se, sub umbrela ocrotirii intereselor naţionale, a suveranităţii şi protejării centrului financiar londonez, modificării tratatului european pentru întărirea disciplinei bugetare cu scopul consolidării zonei euro. Ca urmare, lumea financiară londoneză se teme acum mai mult ca oricând de un război deschis al reglementărilor cu Bruxellesul.
Pierderea bătăliei cu autorităţile UE ar putea submina poziţia Londrei de centru financiar al lumii, ceea ce ar putea transforma izolarea politică a Marii Britanii într-o excludere economică, scrie cotidianul The Wall Street Journal. Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn a declarat că dacă intenţia lui Cameron este să prevină ca lumea financiară londoneză să fie reglementată, "aceasta n-o să se întâmple".
Cameron a declarat la începutul săptămânii în faţa parlamentarilor britanici că statul va rămâne o parte activă din UE, subliniind că votul de săptămâna trecută nu schimbă acest lucru. El a respins astfel speculaţiile că acţiunile sale au marcat retragerea Marii Britanii din UE. "M-am dus la Bruxelles cu un obiectiv, acela de a proteja interesul naţional al Marii Britanii şi aceasta am făcut", a spus el. Fostul premier Tony Blair a folosit acelaşi argument pentru a motiva invadarea Irakului.
Cameron însă nu s-a referit la politica externă. Interesele naţionale pe care le-a văzut ameninţate de Europa se concentrează pe câteva "părţi mai scumpe" ale Londrei, pe o industrie care ar sta pe ultimul loc la popularitate în orice sondaj. Este vorba de blamatele investiţii bancare, notează publicaţia britanică The Guardian.
În 1984, 90% din populaţie c