Olanda a devenit prima economie mare din UE care admite că se va confrunta cu scăderea Produsului Intern Brut în 2012.
Statul olandez va încheia anul 2011 cu o creştere de 1,5% a Produsului Intern Brut, însă veştile îi lasă reci pe oficiali şi pe economişti deopotrivă. Olanda a înregistrat o contracţie economică de 0,3% din PIB în cel de-al treilea trimestru al anului, iar trendul descendent va continua până la sfârşitul acestui an. Astfel, începutul lui 2012 va însemna reintrarea Olandei în recesiune din punct de vedere tehnic (două trimestre consecutive de scăderi ale PIB).
Săptămâna trecută, banca centrală a statului a avertizat că „nu există niciun motiv să presupunem că economia a revenit la creştere" în intervalul octombrie - decembrie. „Rezultatul încă necunoscut al crizei datoriilor de stat din Europa cauzează multe incertitudini", au spus oficialii băncii centrale de la Amsterdam, citaţi de „BusinessWeek".
Rata şomajului va creşte în următorii doi ani
Cele mai recente estimări ale Biroului de Analiză a Politicilor Economice al Olandei arată că, în 2012, statul se va confrunta cu o contracţie economică de 0,5%. Deficitul bugetar probabil că se va situa la 4,6% în 2011. Prognoza de deficit pentru 2012 a fost însă revizuită în creştere, de la 2,9% la 4,1%. Banca centrală avertizează şi ea că rata şomajului va creşte în 2012 şi 2013. În 2012, rata şomajului ar urma să crească la 5,3% anul viitor şi va ajunge la 5,9% în 2013, în contextul climatului macroeconomic nefavorabil.
Instituţia şi-a revizuit în scădere, de asemenea, estimările privind prognoza de creştere a economiei olandeze (a cincea după mărime din uniunea monetară), de la 1,7% la numai 0,2%. Aceasta este a doua recesiune prin care trece Olanda în mai puţin de trei ani. Economia statului a fost, oficial, în recesiune începând cu aprilie 2008 şi până în septembr