Până de Anul Nou, braşovenii şi turiştii vor putea asculta colinde şi vor învăţa obiceuri tradiţionale, vechi de mai multe secole.
Branul îşi promovează tradiţiile de iarnă la Festivalul „Magia Sărbătorilor". Colindătorii din Şimon, Sohodol, Poarta şi Predeluţ au început repetiţiile încă de la Sfântul Nicolae.
Vineri 16 decembrie, colindătorii se vor întâlni la Căminul Cultural din Şimon pentru şezătoarea „hacareturilor".
Conform tradiţiei ei vor cânta colinde şi îşi vor confecţiona buhaiele, îşi vor împleti bicele, vor împodobi capra şi vor lega zurgălăii, pregătindu-se astfel pentru sărbători.
Pe 20 decembrie, la Predeluţ, brănenii vor sărbători Ignatul. Se va face o demonstraţie de tăiere a porcului, iar turiştii vor putea gusta şorici şi jumări. Braşovenii mai pot învăţa cum se frământă o pâine şi care este secretul unor cozonaci de casă pugoşi şi gustoşi.
Colinde pe străzile din Bran
În 21 decembrie vor porni colindele de la Muzeul Bran, până la Primărie şi apoi la Castelul Bran. Spectacolele de colinde vor continua în fiecare seară până la Crăciun, în toate satele din comună, iar în seara Naşterii Domnului, ceata de colindători va lua la rând toate gospodăriile şi pensiunile din Bran.
Până la Anul Nou, festivalul va reînvia câteva dintre obiceiurile tradiţionale ale zonei, printre care „Steaua", scosul fetelor la joc, pregătirea plugului şi a pluguşorului în curtea primului gospodar. În ultima zi a anului, pe străzile din Bran vor putea fi admirate obiceiul „caprei" şi jocurile de Anul Nou.
Calendarul cepei ne spune cum va fi anul 2012
Mai ales bătrânii folosesc acest calendar pentru a „vedea" cum va fi anul viitor. Se alege o ceapă mare care se taie în doua jumătăţ. Dinspre exteriorul cepei spre interior, se iau consecutiv 12 foi şi se aşează pe o bucată de lemn. Prima foaie este tăiată cu