Ministerul Muncii a lansat spre dezbatere proiectul de lege prin care sunt reglementate întreprinderile sociale.
Pentru a stimula dezvotarea economiei sociale, legea prevede mai multe facilităţi fiscale. În primul rând, se vor modifica reglementările din domeniul achiziţiilor publice, astfel încât criteriile de selecţie să încurajeze participarea întreprinderilor sociale.
De asemenea, întreprinderile sociale care investesc în tehnologie întregul profit sau în amenajarea şi crearea locurilor de muncă pentru persoane din categoriile vulnerabile vor fi scutite de plata impozitului pe profit şi venituri, pe anul respectiv.
Nici întreprinderile sociale şi nici angajaţii proveniţi din categoriile vulnerabile nu vor plăti impozitul pe venit corespunzător angajatului respectiv, dacă salariatul în cauză are contract pe cel puţin doi ani.
Dacă este vorba de un contract pe minimum un an, angajatul şi angajatorul beneficiază cu prioritate de măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncăprevăzute în Legea 76/2002.
Persoanele juridice care cumpără bunuri sau servicii de la întreprinderi sociale au dreptul la o deducere suplimentară a bazei de calcul la impozitul pe profit, deducere calculată la nivelul a 60% din preţul bunurilor sau produselor achiziţionate.
Toate aceste societăţi vor fi înscrise într-un registru electronic, iar pentru stimularea economiei sociale se va înfiinţa Comisia naţională pentru economie socială.
Proiectul de lege prevede şi sancţiuni, de la 500 şi până la 15.000 de lei.