În cei 20 de ani de independenţă sportivii moldoveni au câştigat la olimpiade un titlu de campion, trei medalii de argint și opt de bronz. Astăzi doar „fanaţii" mai aduc lauri ţării noastre. În urmă cu două decenii a luat naștere Comitetul Naţional Olimpic.
Primul preşedinte al forului a fost ales jurnalistul Efim Josanu, funcţie pe care a exercitat-o timp de zece ani. În 2001 ştafeta i-a fost transmisă canotorului Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic.
„Intrarea noastră, ca stat independent, pe arena olimpică internaţională nu a fost una presărată cu flori şi recepţii. Am înţeles că există şi în acest domeniu multe subtilităţi şi nuanţe diplomatice", îşi aminteşte primul preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic.
Foto: Singurii campioni olimpici din Moldova (de la stânga la dreapta): Nicolae Juravschi (1988), Larisa Popova (1980), Tudor Casapu (1992)
DEBUT LA BARCELONA, ÎN COMPONENŢA CSI
Primul mare succes al noului stat a venit în vara lui 1992, când moldovenii au adus acasă şase medalii. Cea mai mare realizare a înregistrat-o halterofilul Tudor Casapu, care ne-a făcut şi pe noi, cei din faţa televizoarelor, să ne simţim mândri pentru aurul câştigat cu multă trudă.
Click aici pentru a vedea sportivii care ne-au adus cele mai prețioase medalii
„Deşi am evoluat la Olimpiada din Barcelona în componenţa unită a statelor ex-sovietice, eu am luat tricolorul cu mine şi mi l-am pus pe umeri după ce am devenit campion", îşi aminteşte Tudor Casapu. Chiar dacă Comitetul Naţional Olimpic din ţara noastră a devenit oficial membru al familiei olimpice mondiale doar după încheierea Olimpiadei din Spania, halterofilul spune că la Barcelona a reprezentat sportul moldovenesc. „La acel moment Uniunea Sovietică nu mai exista, astfel că echipa unită a CSI avea doar o valoare statistică. Eu m-am simţit campio