S-a născut într-o familie "de rând" de la ţară, a muncit cot la cot cu cioplitorii în marmură şi a ajuns patron de succes în Oltenia. Nea Niculin, cum îi spun apropiaţii, şi-a dezvoltat o adevărată afacere cu cruci. Primul atelier l-a deschis cu bani împrumutaţi de la prieteni.
Pe nea Niculin îl găsim în atelierul de cruci din Pieleşti, cioplind în marmură cu noaptea-n cap. E îmbrăcat într-o salopetă albă de la praful de marmură. "Nea Niculine, hai să luăm şi crucea ailaltă", îi zice un muncitor. Nea Niculin e patron. Niculin pentru cunoscuţi, Nicolae Oprea pe buletin. Are 52 de ani şi încă de la 20 de ani s-a apucat de afaceri cu cruci. S-a născut la Câmpeni, "într-o familie de rând, modestă. Tata s-a dus dintre noi când aveam 18 ani, într-o iarnă. A fost greu...", povesteşte patronul, în timp ce scutură praful de pe haine.
Prima meserie, cioplitor la cruci
Terminase şcoala profesională când a intrat în afaceri. "Înainte fusesem muncitor, cioplitor la cruci, am fost şi la Bucureşti. Eram la patron. Când am plecat de la patron, m-am împrumutat de bani şi-am luat pietrăria asta. Era după Revoluţie, mergea cu crucile, aveam şi câte 40 de comenzi pe agendă. Alte vremuri...", îşi aminteşte patronul. Nu i-a fost frică de pierderi, "am mers la sigur. Ştiam că se caută crucile şi nici nu-mi trecea prin gând că pierd. Am mers drept la ţintă, am avut ochiul format", mărturiseşte olteanul. Din când în când, mai dă cu dalta-n piatră, "să nu treacă timpul fără rost. Eu am ateliere, dar nu sunt patron fudul, la cravată. Pun braţul la treabă cât mă ţin puterile". Debutul în afaceri l-a făcut cu dreptul. Aşa a prins curaj şi a mai cumpărat un atelier de marmură, în Balş-judeţul Olt. Ca să fie mai aproape de locul de muncă, s-a mutat la oraş.
Comenzi pe bandă rulantă
Afacerile cu marmura mergeau strună. "Erau, erau comenzi din plin. Acum e ma