În săptămâna premergătoare Crăciunului, medicii de la Maternitatea Braşov nu vor face întreruperi de sarcină la cerere. Excepţie fac cazurile medicale de urgenţă, adică atunci când viaţa pacientei este pusă în pericol. „De regulă, înaintea sărbătorilor mari, nu se fac avorturi”, spune dr. Ionel Moldovan, purtător de cuvânt la Maternitatea Braşov.
În altă ordine de idei, în Maternitatea Braşov, numărul întreruperilor de sarcină s-a redus semnificativ în ultimii ani. „Faţă de perioada anilor 90, când erau şi 100 de chiuretaje pe zi, acum mai sunt, în medie, 4-5 avorturi. Asta se datorează şi faptului că femeile apelează la mijloacele de contracepţie, femeile au devenit mai conştiente”, explică medicul. „Cliente” ale avorturilor sunt femeile rrome care, de regulă, provin din comunităţi sărace. „Mai au acasă doi-trei copii, nu prea au cunoştinţă de metodele de contracepţie şi nivelul lor de instruire este destul de scăzut. Se trezesc că au mai făcut un copil, deşi nu îşi doresc asta şi aşa ajung să facă avort”, detaliază Ionel Moldovan.
Pe de altă parte, chiuretaje fac şi adolescentele de pe băncile liceelor. „Asta pentru că instrucţia în şcoală legată de sex e foarte proastă la noi”, consideră medicul. La Maternitate, în astfel de situaţii, au ajuns şi copile de 14 ani, care, pentru a face chiuretajul, au nevoie de acordul părinţilor. De asemenea, avorturi fac şi femeile în cazul cărora actul sexual s-a lăsat cu… un accident. „În acest caz, însă, numărul lor este relativ mic”, mai spune Moldovan. În săptămâna premergătoare Crăciunului, medicii de la Maternitatea Braşov nu vor face întreruperi de sarcină la cerere. Excepţie fac cazurile medicale de urgenţă, adică atunci când viaţa pacientei este pusă în pericol. „De regulă, înaintea sărbătorilor mari, nu se fac avorturi”, spune dr. Ionel Moldovan, purtător de cuvânt la Maternitatea Braşov.
În altă or