Doctorandul ieşean Daniel Sticea (28 de ani) a obţinut locul I la competiţia de proiecte care să faciliteze crearea vehiculului electric hibrid, obligatoriu în 2030.
Daniel Sticea, doctorand la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, a obţinut locul I la competiţia Automotive Nets cu un convertor pe care l-a realizat pentru funcţionarea autovehiculelor electrice. La concurs au participat doctoranzi de la universităţi din cinci ţări, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Italia şi România, iar juriul a fost extrem de impresionat de dispozitivul creat de doctorandul ieşean Daniel Sticea.
Tânărul mărturiseşte că realizarea convertorului este rodul muncii de trei ani pe care a depus-o sub coordonarea profesorului Gheorghe Livinţ. Inventatorul ieşean spune că aparatul creat de el face trecerea de tensiune necesară pentru funcţionarea maşinii electrice.
Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea mai multe fotografii cu dispozitivul creat de doctorandul ieşean
„Convertorul este absolut necesar pentru a interfaţa sistemul de baterii, acolo unde se acumulează energia electrică de pe vehicul. Bateriile de faţă cumulate se duc la o tensiune de 300 de Volţi. Pentru motor se foloseşte un alt convertor, care vine inseriat cu convertorul pe care l-am realizat şi este nevoie de o tensiune de 600 de Volţi. De la 300 la 600 de Volţi curent continuu vine convertorul pe care l-am realizat ca să facă trecerea aceasta de tensiune la curenţi apreciabili. Practicc, convertorul adaptează parametrii energiei la o anumită tensiune", explică Daniel Sticea cum funcţionează dispozitivul.
Aşteaptă contracte
Profesorul care l-a coordonat pe doctorandul ieşean susţine că membrii juriului care au analizat lucrarea tânărului au avut numai cuvinte de laudă. „A fost una dintre cele mai apreciate lucrări. Şi cei din juriu au s