Navigaţia pe fluviu se desfăşoară cu restricţii din cauza cotelor scăzute excesiv în ultima perioadă. Cotele apelor fluviului au ajuns, în dreptul Brăilei, la 26 plus cinci centimetri, cote excesiv de mici.
Navigatorii au fost avertizaţi să tragă ambarcaţiunile de peste două tone la mal, pentru a evita un blocaj pe fluviu. Bacurile între Brăila şi Tulcea merg şi ele cu dificultate, ba chiar, pe alocuri, fac câte un ocol pentru a evita zonele de uscat apărute peste noapte.
„Navigatorii trebuie să circule cu prudenţă. Cert este că nu se mai merge ca altădată pe fluviu şi, din acest motiv, armatorii au de pierdut. Dunărea n-a mai fost aşa scăzută în iarnă niciodată, în 2003 a mai fost o cotă foarte mică, dar atunci era toamnă şi era explicabil", ne-a spus Ionel Badea, director AFDJ Brăila.
Navigatorii nu pot decât să se roage să plouă, altfel, sunt nevoiţi să ţină barjele cu marfă în porturi. Nici peştele nu mai trage când Dunărea e atât de mică.
„Eu sunt pescar de o viaţă, dar n-am văzut Dunărea niciodată atât de scăzută. Nu trage peştele, nu e apă, e sărăcie", ne-a spus Viorel Constantin. De altfel, toţi pescarii amatori au dispărut în această perioadă fiindcă peştele nu trage deloc.
Căpitănia Portului Brăila a dat avertismente şi operatorilor portuari care fac transport de persoane cu bacul. Acum, se trece Dunărea în 40 de minute, ori, când era la cote normale, de peste cinci metri, se traversa fluviul în nici 10 minute.
Poze cu malul
„Mergem încet, avem radare şi încercăm să nu atingem zonele de uscat", ne-a spus unul dintre operatorii de pe bacul Romnav.
Mulţi dintre localnici îşi amintesc fluvial de pe vremea când bătea în buza falezei. "Era apa până la băncuţe acum vreo doi ani. Acum, este o curiozitate faptul că a scăzut atât de mult", ne-a spus Mircea Constanda, de 38 de ani.
Pe alocuri, brăileni