Reprezentantii investitorilor din piata de capital romaneasca si administratorii fondurilor de investitii considera ca fara ridicarea pragului la SIF-uri si incheierea cu succes a ofertelor publice anuntate de statul roman, Bursa de la Bucuresti va ramane blocata la nivelul actual.
“Fondurile de actiuni din Romania si-au atins limita de crestere din perspectiva investitiilor care se pot face pe bursa locala. Daca piata nu ne permite sa ne expunem mai mult pe SIF-uri si pe noile listari, atunci vom ramane blocati in situatia din prezent”, a declarat Radu Hanga, directorul BT Asset Management, in cadrul unei conferinte de presa organizata de Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).
Proiectul legislativ de ridicare a pragului de detinere de la 1% la 5% din capitalul SIF-urilor este programat sa se discute joi in Camera Deputatilor, dupa ce a fost amanat constant in ultimele doua luni.
“Pragul de la SIF-uri este una dintre masurile care nu-si au rostul pe o piata de capital din UE. Nu vad de ce ar fi o opozitie impotriva majorarii acestuia. De altfel, din punctul nostru de vedere, pragul de detinere de la SIF-uri nu ar trebui doar majorat, ci ridicat complet” a declarat, intr-un comunicat de presa, Adrian Pop, Manager Portofoliu East Capital, fond cu active nete de 3,5 miliarde euro si 72 milioane euro investitii in Romania.
Dumitru Beze, presedintele AIPC spune ca societatile listate in piata romaneasca sunt cu 50% subevaluate in termeni de pret/Book Value.
„Asta se traduce in peste 300 milioane euro mai putini bani obtinuti din listarile anuntate de stat, evaluate la 1 miliard de euro. Este important sa nu fim un popor care doar isi plateste ratele si consuma, fara o piata a investitiilor”, a mai adaugat Beze.
Adrian Tanase, noul director general al ING Investment Management Romania, spune ca o parte din fondurile