Un britanic a găsit una dintre cele mai importante comori din perioada vikingă, constând în 201 obiecte preţioase, care ar putea valora 600.000 de euro, scrie Daily Mail.
Cu ajutorul unui detector de metale, Darren Webster a descoperit cufărul cu monede de argint şi bijuterii în Lancashire, îngropat la numai 45 de centimetri sub pământ. "Când am ridicat cufărul, am descoperit că acesta avea o gaură şi au început să curgă monede din el. Atunci am realizat că am găsit ceva important", îşi aminteşte Webster.
Una dintre cele 27 de monede descoperite în cufăr nu a mai fost identificată până în prezent, iar experţii britanici cred că ea ar aparţine lui Airdeconut, conducător viking din nordul Angliei.
Daily Mail scrie că noua monedă demontează teoria că vikingii erau păgâni şi că jefuiau mănăstiri. Asta pentru că, pe una dintre feţele monedei, apare inscripţia "DNS REX" (Domnul şi Regele), cu literele aranjate sub forma unei cruci. Experţii consideră că această inscripţie dovedeşte că mulţi vikingi s-au convertit la creştinism, după ce s-au stabilit în Marea Britanie, în anul 793.
Gareth Williams, curatorul Muzeului de Artă din Marea Britanie, spune că tezaurul descoperit de Webster ar fi fost îngropat de vikingi în jurul anului 900 şi că, judecând după obiectele dinăuntru, ar fi fost suficientă pentru a cumpăra "o proprietate mică, o turmă mare de oi sau o cireadă mică de vite".
Cufărul, care încă nu a fost evaluat oficial, a fost expus miercuri la Muzeul de Artă din Marea Britanie. Dacă nu va fi considerat tezaur, cufărul va putea fi păstrat de cel care l-a descoperit, însă este de aşteptat ca acesta să-l împartă cu proprietarul pământului unde a fost găsit.
Un britanic a găsit una dintre cele mai importante comori din perioada vikingă, constând în 201 obiecte preţioase, care ar putea valora 600.000 de euro