Crearea de Eurobonduri (obligațiuni comune europene) a fost propusă drept una din soluțiile pentru sprijinire a zonei euro, dar ar putea, de fapt, distruge euro, conform lui Otmar Issing, fost economist-șef la Banca Centrală Europeană (BCE).
„Eurobondurile nu sunt inevitabile”, a declarat acesta. Crearea de Eurobonduri, fapt care ar transforma Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF) într-o bancă, „ar putea distruge zona euro, pe termen lung”, a avertizat acesta, citat de CNBC.
Issing: BCE trebuie să evite deciziile politice
Issing, care a fost și membru al consiliului de conducere al Deutsche Bundesbank, a criticat implicarea pe piața obligațiunilor a BCE.
„Din punctul meu de vedere, o bancă centrală independentă ar trebui să evite să se implice în decizii politice”, a declarat acesta. „Odată ce te-ai implicat, este foarte dificil să ieși: a decide care este măsura, care sunt dobânzile, pentru care țară. Acesta sunt decizii care au un caracter politic puternic.”
BCE, ultima salvare?
Achiziționarea de obligațiuni de către BCE a calmat, temporar, piețele. Unii analiști consideră că banca centrală va fi nevoită, până la urmă, să salveze economiile de la periferia zonei euro, aflate în dificultate, mai ales în cazul în care economiile mai mari, precum cele spaniole sau italiene, se vor confrunta cu noi greutăți.
BCE a intervenit pe piața obligațiunilor în august, după ce dobânzile obligațiunilor italiene cu scadența la 10 ani au atins valori nesustenabile (peste 7%).