Romanii se pricep la savarsirea infractiunilor informatice pentru ca, inainte de caderea lui Ceausescu, Romania era un centru al matematicii si al programarii, iar gruparile de crima organizata exploateaza in prezent aceste talente, a apreciat un detectiv australian.
Afirmatiile lui Brian Hay, comandantul Unitatii anti-frauda din Queensland, au fost facute in contextul in care doi cetateni romani au fost adusi, miercuri, in fata magistratilor din Balmain, fiind acuzati de infractiuni de tip skimming, noteaza smh.com.au.
Romanii au fost retinuti, marti seara, intr-o banca din Rozelle, avand asupra lor 3.500 de dolari, carduri false de credit si de debit, dar si dispozitive de skimming pe care le utilizau ulterior, prin montarea la ATM-uri si POS-uri.
Autoritatile au precizat ca, in ultimii trei ani, 25 de romani au fost arestati in statul New South Wales, de cand a fost infiintata o unitate de actiune impotriva fraudelor la ATM-urile bancare.
"Acest gen de infractiune este comisa, in general, de romani. Am vazut romani si bulgari extrem de activi in acest tip de skimming. Calatoresc in intreaga lume pentru a comite aceasta infractiune", a apreciat detectivul Col Dyson, seful Unitatii anti-frauda.
In alta ordine de idei, detectivul Brian Hay, seful echipei de investigare a fraudelor din statul Queensland, crede ca romanii sunt predispusi la astfel de activitati ilegale, din cauza istoriei incarcate si a regimului Ceausescu.
"Inainte de caderea regimului Ceausescu, Romania a fost un centru de specialisti in matematica si citire de coduri. Acele practici au fost exploatate de grupurile de crima organizata din blocul de est" a spus Hay.
Romanii se pricep la savarsirea infractiunilor informatice pentru ca, inainte de caderea lui Ceausescu, Romania era un centru al matematicii si al pr