Un detectiv de poliţie din Australia consideră că istoria României explică parţial specializarea infracţională a cetăţenilor români, având în vedere că bandele care se ocupă de fraude cu carduri bancare sunt compuse în mare parte din români, relatează Sydney Morning Herald, în ediţia electronică.
Fraudele cu carduri bancare de tip "skimming" din Australia "sunt comise în mare parte de persoane din România", a declarat detectivul Col Dyson, comandantul unităţii antifraudă. "Am văzut români şi bulgari foarte activi în acest tip de skimming. Ei călătoresc în toată lumea pentru a comite acest tip de infracţiune", a adăugat el.
Ethan Burger, de la Centrul pentru prevenirea infracţionalităţii transnaţionale al Universităţii Wollongong, a declarat că dominarea acestui tip de fraude de către reţele româneşti reflectă profesionalizarea crimei organizate.
La rândul său, detectivul Brian Hay, şeful unităţii antifraudă din Queensland, consideră că istoria ţării explică parţial specializarea infracţională. "România era, înainte de căderea dictaturii (lui Nicolae Ceauşescu), un centru al matematicii şi al programării computerizate", a afirmat el. "Aceste talente au fost exploatate de grupările de crimă organizată din Blocul Estic", a adăugat el.
Burger mai apreciază că bandele sunt compuse în mare parte din români deoarece aceştia se fac cunoscuţi prin intermediul relaţiilor şi pe bază de încredere.
Detectivul Dyson a mai precizat că unii infractori i-au spus că Australia este o ţintă pentru ei din mai multe motive, precum economia puternică, dolarul atractiv şi tehnologia folosită la bancomatele australiene.
Un detectiv de poliţie din Australia consideră că istoria României explică parţial specializarea infracţională a cetăţenilor români, având în vedere că bandele care se ocupă de fraude cu carduri banca