Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a transmis presei un comunicat care se adresează strict persoanelor cu handicap din judeţul Sibiu cărora li s-au suspendat drepturile în urma controalelor efectuate anul acesta.
Ministerul îi anunţă pe respectivii sibieni că, între 12 decembrie 2011 şi 18 ianuarie 2012, sunt aşteptaţi la Spitalul Clinic Judeţean sau la Spitalul Municipal Mediaş, pentru reevaluarea handicapului.
Dacă nu vor veni la vizita medicală, ei nu au şanse să beneficieze din nou de drepturile şi facilităţile pe care le-au avut înaintea suspendării acestora, avertizează ministerul.
Persoanele respective au mai fost invitate la reevaluare, dar nu s-au prezentat.
În astfel de situaţii este vorba, în general, despre persoane care ştiu că nu au şanse să li se confirme încadrarea în gradul de handicap şi care nu se tem atât de faptul că au pierdut avantajele deţinute, ci că ar putea fi puşi să returneze banii pe care i-au încasat ilegal până acum.
Potrivit ministrului Muncii, Sulfina Barbu, prejudiciul adus de certificatele de handicap obţinute ilegal în judeţul Sibiu este de aproximativ un million de euro, bani pe care autorităţile au de gând să-i recupereze.
Suma de un milion provine din indemnizaţii, gratuităţile pentru transport şi asistenţă medicală, deducerea impozitului pe veniturile salariale, deducerea impozitului pentru clădiri şi terenuri, şi banii din pensiile anticipate. Aceste facilităţi au reprezentat exact motivele pentru care unii români s-au străduit să obţină ilegal certificate de încadrare într-un grad de handicap.
Sibiul este un judeţ mai special, din cauza numărului mare de certificate false. Au obţinut astfel de încadrări directori din administraţia locală, oameni care au făcut parte din comisiile de încadrare şi tot felul de oficiali care, în real