16 decembrie 1989 a însemnat începutul Revoluţiei de la Timişoara, care a dus la căderea comunismui în România. Totul a început în faţa casei pastorului reformat Tokes Laszlo.
Timişorenii aflau de la posturile de televiziune maghiare şi sârbe şi prin intermediul emisiunilor în limba română de la Radio Europa Liberă şi Vocea Americii, de căderea comunismului în întreaga Europă. Pe acest fond, pe 15 decembrie 1989, pastorul reformat Tokes Laszlo, care criticase de nenumărate ori regimul lui Ceauşescu, urma să fie evacuat de securitate. Devenise un ghimpe pentru ei, mai ales că în vara anului 1989 a reuşit să dea un interviu incendiar unor reporteri canadieni veniţi pe ascuns la Timişoara.
Vor titlu pentru Revoluţia eşuată din 1989 de la Iaşi
În faţa biserciii reformate din Piaţa Maria au început să se adunce enoriaşii maghiari, pentru a-l apăra pe Tokes, care primise ordin judecătoresc de evacuare. La slujba din 10 decembrie, pastorul şi-a anunţat credicioşii de acest lucru. Pe 14 decembrie, securitatea a spart toate gemurile din partea străzii principale, iar a doua zi fostul primar al Timişoarei, Petre Moţ, l-a vizitat pe Tokes şi a ieşit la geam pentru a vorbi mulţimii.
Securitatea era în alertă. Pe 16 decembrie, s-au adunat în Piaţa Maria şi credincioşii de la Biserica Baptistă şi alţi cetăţeni timişoreni, numărul celor prezenţi fiind de peste 400 de persoane.
După-amiaza s-a strigat pentru prima dată ,,Jos Ceauşescu !” şi „Jos comunismul!”, demonstranţii s-au deplasat în diverse puncte ale Timişoarei pentru a chema oamenii la revoltă. Au fost trimise trupe de Armată, Miliţie şi Securitate pentru a dispersa mulţimea. Securitatea a trecut la reprimarea manifestanţilor, intrând în ei cu brutalitate. Demonstranţii au fost bătuţi şi arestaţi în aceeaşi noapte şi în dimineaţa următoare. Pe 17 decembrie 1989, Ceauşescu dă ord