Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat miercuri Norma privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private.
Prevederile actului normativ permit fondurilor de pensii sa isi diversifice mai eficient portofoliul de investitii. Norma introduce noi clase de active si noi limite investitionale ce vizeaza investitiile pe termen lung ale activelor fondurilor de pensii private, tinandu-se cont de natura si durata obligatiilor. Totodata, reglementeaza procesul de investire si evaluare a activelor si imbunatateste metoda de stabilire a gradului de risc al unui fond de pensii.
Intre elementele de noutate ale normei se numara si introducerea posibilitatii de investire a activelor fondurilor de pensii in proiecte de infrastructura. Prin implicarea in astfel de proiecte, fondurile de pensii private pot deveni parteneri strategici pentru dezvoltarea unor programe nationale de anvergura, asa cum se intampla si in statele dezvoltate ale lumii.
Conform noilor prevederi, fondurile de pensii pot investi pana la 10% din active in proiecte de infrastructura. De asemenea, limita investitiilor private de capital - private equity - a fost majorata la 10% atat pentru fondurile de pensii de tip Pilon II cat si pentru cele din Pilonul III.
Elaborarea noului act normativ a fost impusa atat de evolutiile economico-financiare existente la nivel national si international, cat si de necesitatile investitionale ale sistemului de pensii private, in vederea asigurarii unei bune corelatii intre riscuri si performante la nivelul fondurilor de pensii.
In prezent sunt in vigoare patru acte normative menite sa reglementeze activitatea de investire si evaluare a activelor fondurilor de pensii: Norma nr. 3/20091 si Norma nr. 5/20092, cu modificari si completari, aplicabile fondurilor d