Proiectul de lege privind majorarea pragului maxim de detinere in cadrul SIF-urilor de la 1 la 5 la suta a fost aprobat de deputati, joi, cu 170 de voturi "pentru" si 63 de voturi "impotriva".
Votul asupra acestui proiect de lege a fost amanat de trei ori, in tot atatea saptamani, Camera Deputatilor fiind camera decizionala in acest caz. Legea urmeaza sa fie transmisa presedintelui Traian Basescu pentru a fi promulgata, iar, ulterior, publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit analistilor, majorarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare va conduce la mai multa lichiditate pe Bursa de Valori Bucuresti, precum si la cresterea ponderii actionarilor institutionali locali si straini.
Acest lucru va determina si o guvernanta corporativa mai puternica si o transparenta mult mai mare a activitatii celor cinci SIF-uri.
In plus, potrivit analistului Valentin Ionescu, majorarea pragului de detinere inseamna si posibilitatea accedarii la functiile de conducere si a altor actionari, distrugandu-se monopolul instalat de in fruntea acestor societati.
"Trebuie distrus monopolul celor care controleaza, in momentul de fata, aceste societati de investitii financiare si care sunt acolo de ani de zile. SIF-urile trebuie sa functioneaze la fel ca toate celelalte societati de investitii financiare. Nu trebuie sa aiba un regim derogatoriu", a declarat, recent, Valentin Ionescu, pentru Ziare.com.
Dupa publicarea legii in Monitorul oficial, SIF-urile trebuie sa convoace adunarile generale ale actionarilor, in termen de 60 de zile, pentru a modifica actele constitutive. Daca acest lucru nu se intampla in termenul limita indicat, statutele se vor considera modificate de drept, relateaza Mediafax.
Cresteri spectaculoase ale actiunilor
In urma votului din Camera Deputatilor, pretul