Unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară, Giurgiu a reuşit să atragă o serie de investitori care au dezvoltat afaceri cu animale. Printre cele mai importante investiţii se numără ferma de struţi de la Răsuceni, centrul de echitaţie de la Adunaţii Copăceni dar şi „fabrica” de vipere de la Băneasa.
Cea mai cunoscută afacere cu animale din judeţul Giurgiu este fără îndoială ferma de struţi „Suraki” din localitatea Răsuceni. Înfiinţată în anul 2005 de către basarabeanul Veceslav Suraki (57 de ani), ferma se întinde pe 300 de hectare şi este specializată în creşterea şi abatorizarea struţilor.
Este singura fermă autorizată din România şi singura din Europa care deţine un abator. Carnea şi ouăle de struţ ajung în hypermarketurile şi restaurantele din ţară, intrând de curând şi pe piaţa europeană.
Actualmente în ferma afaceristului basarabean cresc peste 300 de struţi, complexul cuprinzând pe lângă ferma propriu-zisă un abator, câte o secţie de carmangerie şi prelucrare a pieilor tăbăcită precum şi o secţie de epurare şi incinerare.
Fiul lui Dumitru Tinu creşte vipere la Băneasa
Andrei Tinu (26 de ani), fiul regretatului jurnalist Dumitru Tinu, a intrat în afaceri anul trecut chiar în judeţul Giurgiu.
Alături de patru prieteni, acesta a închiriat o parte a clădirii fostului Institut de Cercetare şi Inginerie Tehnologică pentru Irigaţii şi Drenaje (ICITID) Băneasa, locaţie în care creşte aproximativ 100 de vipere cu corn pentru recoltarea veninului.
Andrei Tinu recoltând venin de la o viperă (foto: andreitinu.wordpress.com)
Deosebit de căutat pe piaţa farmaceutică, veninul viperin poate aduce crescătorului venituri considerabile dacă acesta se îngrijeşte de afacere.
Cu toate că a fost la un pas de moarte după ce a fost muşcat de una dintre reptile, pe 26 noiembrie, în timp ce încerca să îi extragă venin