Mulţi români achiziţionează adesea diverse produse şi servicii financiare fără a consulta mai multe oferte, dar se auto-evaluează ca fiind foarte pricepuţi în gestionarea banilor, procentul celor care gândesc astfel despre ei înşişi în România fiind mai mare decât media europeană, potrivit unui studiu pe tema educaţiei financiare realizat în noiembrie de Novel Research. Sursa: ARHIVA EVZ
Când au probleme cu rambursarea creditelor, mai puţin de 20% dintre români încearcă să găsească o soluţie, restul aşteptând să fie contactaţi de creditor, în vederea găsirii unei soluţii. Acestea sunt doar câteva greşeli din cauza cărora românii ajung în situaţii de blocaj financiar, cum ar fi incapacitatea de plată a creditului.
Greu cu economiile
Aproape jumătate dintre românii chestionaţi în cadrul studiului declară că nu reuşesc
să economisească bani pentru că nu câştigă suficient.
Dintre cei care economisesc, locuitorii din mediul urban, cu excepţia Bucureştiului, declară că pun bani deoparte în mod constant, în timp ce bucureştenii economisesc mai rar, doar pentru lucruri importante şi investiţii.
Românii din mediul rural se înscriu preponderent în categoria celor care nu au suficienţi bani pentru economii.
Grijulii cu bugetul
Românii sunt grijulii când vine vorba despre gestionarea propriilor finanţe. 70% declară că ţin o evidenţă atentă a cheltuielilor şi a datoriilor (dintre care 24% ţin o evidenţă scrisă), în timp ce doar 6% nu ştiu cât cheltuiesc sau cu cât îşi depăşesc bugetul.
Responsabilitatea bugetului familiei în România îi revine în mare parte femeii (55%), existând o diferenţă semnificativă faţă de bărbaţii preocupaţi de administrarea banilor.
Aproximativ o treime dintre români declară că nu înţeleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu înţeleg produsele insti