Taierea sub limba face parte din categoria procedurilor cunoscute in istoria medicinii sub numele de flebotomie. Aceasta presupune extragerea de sange prin incizia unei vene. Astazi, flebotomia nu se mai foloseste in medicina. La noi, in medicina populara se practica inca taierea sub limba, ca metoda curativa pentru vindecarea de boli, in special a celor de ficat.
Flebotomia, sau vindecarea prin sangerare, a constituit in trecut unul dintre cele mai importante tratamente pentru mai multe boli. In vremurile primitive, vindecatorii deschideau diverse vase de sange folosind ghimpi, pietricele ascutite sau aschii de oase. In secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, unii dintre doctori au exagerat cu aceasta practica. Inca nu se stia cat sange are corpul omenesc si cand se lua prea mult sange, pacientii lor mureau.
Pentru ca multi dintre pacientii lor erau membri ai clasei nobiliare, care plateau multi bani pentru flebotomie, acest procedeu s-a compromis.
Un alt motiv pentru care aceasta terapie nu se mai preda la universitati este faptul ca astazi oamenii cred ca a se provoca sangerarea este un tratament demodat si primitiv, care nu mai apartine timpurilor noastre.
In alta ordine de idei, industria farmaceutica este total impotriva flebotomiei, deoarece vindecarea bolilor printr-un astfel de tratament ar afecta o afacere mult mai rentabila, zic unii. Un binecunoscut medic, Bernard Aschner, spunea ca renuntarea la flebotomie este o mare pierdere terapeutica, deoarece, pentru bolile civilizatiei moderne, ar fi o extraordinara forma de tratament. Parerile sunt impartite.
Taierea sub limba, in medicina traditionala
In medicina populara de la noi, s-a practicat in special metoda taierii sub limba. Si se mai practica si astazi. Oamenii care sufera de boli grele recurg la aceasta terapie, chiar daca, oficial, nu