Noul principiu filozofic european „fără suferință nu există câștig” riscă să exacerbeze problemele zonei euro, sugrumând chiar creșterea economică indispensabilă pentru a produce capitalul necesar reducerii datoriilor.
Toate statele europene, de la Atena la Dublin, implementează val după val de reduceri de cheltuieli și creșteri de impozite pentru a convinge investitorii de seriozitatea de care dau dovadă în scopul ameliorării situației financiare, pentru ca aceștia să reinvestească în obligațiunile emise de guvernele lor, arată CNBC.
Cercul vicios al politicilor de austeritate
Acest zel de austeritate prezintă riscul provocării unei noi recesiuni, iar această spirală de măsuri vor rezulta în perspective anemice de creștere economică, subminând țintele bugetare și crescând povara datoriilor, fapt care, ca într-un cerc vicios, va provoca noi măsuri de austeritate.
„Basmul contracției fiscale expansioniste constă în a tăia, a arăta că ești serios în a implementa aceste tăieri, după care, zâna încrederii va apărea și îți va atrage investițiile private”, a declarat Stephen Kinsella, profesor de economie la Universitatea din Limerick.
„Acest basm este o bazaconie. Nu poți să tai ca să crești”, a avertizat acesta.
În timp ce criza se extinde ca un incendiu în uninea monetară, crescând costurile de finanțare peste nivelele sustenabile, țările adoptă din ce în ce mai des măsuri de tăieri nediscriminate în loc de reformele structurale dificile și care necesită timp, pentru a obține rezultate.
Rezultatele sunt creșterea șomajului, distrugerea sectorului privat și împovărarea peste limită a serviciilor publice.
Sărăcirea Europei
Pe străzile din Atena și Dublin, nivelul de sărăcie a crescut în mod vizibil, cu un număr mai mare de oameni fără adăpost zgribulindu-se pe lângă ziduri. În Spania, camerele de gardă au fost înc