Sărbătoarea Crăciunului se apropie cu paşi repezi, iar acest lucru se vede cu ochiul liber în supermarket-urile, piețele și Halele Centrale din Ploieşti, unde e forfotă mare. Pentru unii Sărbătorile vor fi un mare prilej de bucurie, pentru alții încă un moment în care să simtă apăsarea singurătății și sărăciei.
Raioanele cu produse din carne, cu semipreparate sau preparate tradiționale pentru masa de Crăciun sunt cele mai căutate în aceste zile. Cu banii drămuiți din timp, cu sacoșele pregătite, oamenii încearcă, în limita posibilităților, să nu lase nici acest an să treacă fără a se bucura de spiritul Sărbătorilor, alături de cei dragi.
Numai că acest „spirit" este cam costisitor când vine vorba de masa tradițională, de pe care nu trebuie să lipsească fripura, cârnații, caltaboșii, toba, sarmalele, cozonacii, toate cerând să fie stropite și cu un pahar de băutură. După o raită dată pe la raioanele din Halele Centrale, locul de unde cei mai mulți ploieșteni își fac aprovizionarea, și după un calcul sumar reiese că pentru o familie de trei persoane, oamenii trebuie să scoată din buzunar minimum 300 de lei. Ceva mai ieftin va fi pentru cei care au crescut porc în gospodăriile proprii și din care își vor face toate cele cerute de tradiție.
„Dar chiar și așa, tot trebuie să mai cheltuim vreo 200 de lei, că mai ai nevoie de una alta, mai cumperi și carne de vită, și de pui. În rest le avem pe toate în gospodăria noastră. O să fie o masă în familie, cu tot ce ne vom putea permite, nu știu dacă la fel de bogată ca în alți ani. Prețurile sunt mari în comparație cu veniturile, dar ne descurcăm cu ce avem", ne-a spus Elena Ristache, în timp ce cumpăra un mușchi de vițel pe care-l va pregăti de Sărbători.
În așteptarea promoțiilor
Este, totuși, unul dintre cazurile fericite, pentru care Crăciunul va însemna cel mult o friptură de pui, o porție de sa