Mai mulţi jurnalişti din Ungaria au intrat în greva foamei pentru a atrage atenţia asupra situaţiei dificile a presei publice, la un an după intrarea în vigoare a legii presei, cea mai severă din Europa.
„Vom rămâne aici cât timp lucrurile nu se vor schimba, cât timp responsabilii nu îşi vor părăsi posturile, chiar dacă în schimb unul dintre noi riscă ... spitalul“, a declarat Balazs Nagy Navarro, un reprezentant al sindicatului personalului din televiziune, potrivit Mediafax.
Balazs Nagy Navarro a început greva foamei la 10 decembrie, alături de alţi trei jurnalişti, în urma unui incident legat de Zoltan Lomnici, fostul preşedinte al Curţii Supreme.
Într-un reportaj difuzat la 3 decembrie, faţa lui Zoltan Lomnici, critic al Guvernului conservator condus de Viktor Orban, a fost acoperită pentru a nu apărea pe ecran alături de persoana intervievată.
„Greva noastră va continua până când adevăraţii responsabili vor fi desemnaţi şi lumea va realiza ce se întâmplă în Ungaria sub eticheta libertăţii presei: salariaţi terorizaţi şi emisiuni manipulate sau falsificate“, a adăugat el.
Ungaria şi premierul Viktor Orban sunt vizaţi de peste un an de critici din cauza legii presei, persoanele fidele Guvernului fiind numite în autoritatea de supraveghere a presei, în timp ce zeci de jurnalişti din radioteleviziunea publică au fost concediaţi sau vor fi scoşi la pensie.
Totodată, legea presei din Ungaria controlează orice formă de exprimare jurnalistică, de la presă scrisă la bloguri.
Citiţi mai multe despre cenzura din Ungaria.