Peste 280 de săli de sport a căror construcţie a costat peste 200 de milioane de euro, un program de e-learning pentru funcţionarii publici cu un cost de peste 1,4 milioane de euro sau modernizarea unor şcoli de poliţie care costă câteva milioane de euro pe an - acestea sunt doar câteva dintre investiţiile pe care statul le-a făcut în perioada 2009- 2011 şi care au fost publicate, pentru prima dată, pe site-ul Guvernului.
Ziarul Financiar a propus, la o întâlnire cu oamenii de afaceri şi cu reprezentanţii Guvernului, ca fiecare minister să prezinte topul celor mai mari investiţii realizate, să le justifice şi să-şi asume public proiectele de investiţii pentru bugetul de anul viitor.
Andreea Paul Vass, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, a preluat propunerea cu promisiunea că o va transmite premierului, iar ieri a fost publicată pe site-ul Guvernului lista cu proiectele de investiţii publice încheiate în perioada 2009 -2011, precum şi investiţiile publice aflate în curs de desfăşurare.
"Este un exerciţiu interesant şi bine-venit şi susţin iniţiativa Ziarului Financiar. Eu sunt dispus să particip la crearea unui instrument plătit de oamenii de afaceri pentru a realiza auditul acestor investiţii publice, care ar fi un exerciţiu extrem de util atât pentru oamenii de afaceri - plătitorii de taxe-, cât şi pentru guvernanţi", a spus Mihail Marcu, preşedintele operatorului de servicii medicale private MedLife, reamintind de iniţiativa lui Laurian Lungu de la Macroanalitica, analistul care a susţinut că România are nevoie de o transparentizare prin intermediul unui organism de control puternic, de tipul "National Audit Office" din Marea Britanie.
Numai anul trecut, statul a cheltuit peste 7 miliarde de euro pentru investiţiile publice, pentru construcţia de direcţii judeţene, pentru reamenajarea sediilor de primări