Două dintre cele mai mari bănci europene, Crédit Agricole (Franţa) şi Commerzbank (Germania) au început să ia măsuri de urgenţă pentru a se proteja. Francezii vor renunţa la 21 dintre cele 53 de state în care au operaţiuni, iar nemţii încearcă să-şi transfere active suspecte la stat pentru a evita naţionalizarea.
Sistemul financiar mondial dă noi semne de tensiune. Băncile şi investitorii au fugit la adăpostul dolarului, euro a scăzut pentru prima dată de la 12 ianurie sub 1,3 dolari, iar două bănci europene au luat măsuri de urgenţă pentru a combate criza care se adânceşte pe zi ce trece.
Pieţele de obligaţiuni şi bursele au fost lovite ieri de neîncrederea investitorilor, în ciuda măsurilor anunţate la sfârşitul săptămânii trecute la Summitul de la Bruxelles.
Reflectând tensiunea, dobânzile de pe pieţele interbancare pentru împrumuturile în dolari au continuat să crească, atingând cel mai ridicat nivel din iulie 2009. Obligaţiunile italiene pe termen lung au sărit iar la peste 7%, un nivel care ar elimina practic abilitatea statului de a se împrumuta.
Crédit Agricole SA, a treia bancă franceză ca mărime, a anunţat că va părăsi 21 dintre cele 53 de state în care are operaţiuni pentru a-şi economisi resursele şi pentru a-şi consolida capitalul.
Commerzbank AG, una dintre cele mai mari bănci germane, se luptă să evite contractarea unui împrumut de urgenţă de la guvern şi negociază transferul unor active „suspecte“ la o bancă deţinută de stat, transmite „The Wall Street Journal“.
Indicele american Dow Jones Industrial Average a înregistrat o scădere de 1,1%, iar bursele din Japonia, Australia şi Coreea de Sud au pierdut fiecare mai mult de 1% în această dimineaţă.
Investitorii se tem că măsurile anunţate de liderii europeni la sfârşitul săptămânii trecute nu sunt suficient de puternice pentru a solu