Administraţia locală are de gând să depună, în sesiunea din ianuarie-februarie, nouă proiecte transfrontaliere, în valoare de peste 23 de milioane de euro. Principalele domenii în care municipalitatea vrea să investească sunt bisericile şi infrastructura de afaceri şi rutieră.
Trei din cele nouă proiecte transfrontaliere la care lucrează angajaţii Primăriei Oradea se referă la reabilitarea unor biserici şi introducerea obiectivelor în circuitul turistic. „Încercă să depunem proiecte pentru fiecare axă, avem parteneri din Ungaria pentru toate, cum ar fi Primăria Debrecen, Clinica Universitară din Debrecen, dar şi câteva ONG-uri", a explicat viceprimarul Biro Rozalia.
Bani pentru turism şi infrastructură
Unul dintre cele nouă proiecte se referă la modernizarea pieţei Rogerius şi transformarea ei într-un centru de afaceri. „Valoarea proiectului este de maxim 3,6 milioane de euro şi presupune construirea unei clădiri cu două nivele, destinată în principal micilor producători", a mai spus viceprimarul. Celelalte proiecte se referă la realizarea a două blocuri operatorii, unul la Spitalul Clinic Judeţean De Urgenţă Oradea, altul la Spitalul Clinic Municipal „Gavril Curteanu". Restul proiectelor se referă la renovarea Bisericii cu Lună, a Bisericii din Cetate, dar şi a Sinagogii Neologe, şi a încă câteva lăcaşe de cult, care ar trebui să intre în circuitul turistic.
„Celelalte proiecte se referă la construirea drumului rapid dintre strada Ecaternia Teodoroiu şi Făcliei, realizarea centrului de monitorizarea a traficului şi la amenajarea Dealului Ciuperca într-o grădină publică", a precizat directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţarea Internaţională, Marcel Boloş.