Costurile de finanțare ale Italiei au atins un nou record al erei euro, în cadrul licitației de miercuri, fapt care a accentuat presiunea asupra noului guvern de la Roma, după ce summitul UE de săptămâna trecută nu a reușit să convingă piețele că liderii politici pot să soluționeze criza datoriilor suverane.
Guvernul italian a plătit 6,47% pentru a vinde obligațiuni cu scadența la 5 ani, la câteva minute după ce guvernul german a vândut obligațiuni cu scadența la 2 ani în valoare de 4 miliarde de euro, la o dobândă medie de doar 0,29%. Aceste licitații arată cât de mult investitorii precauți preferă siguranță în loc de câștiguri, consideră CNBC.
Investitorii rămân sceptici față de acordul fiscal european
Măsurile de creștere a disciplinei fiscale, convenite de către liderii europeni la summitul de vinerea trecută, nu au reușit să-i convingă pe investitori, care se tem de un val de reducere a ratingului de țară a unei majorități, sau chiar a tuturor țărilor din zona euro, din partea agenției de rating financiar, Standard & Poor’s.
„Incertitudinile cu privire la viitorul crizei datoriilor suverane persistă, iar piața pare că este condusă de către un o tendință de a căuta refugiu în calitate, în această dimineață”, a declarat Annalisa Piazza, economist la Newedge Strategy.
Costurile de finanțare ale Italiei cresc neabătut, în timp ce cele germane și suedeze scad vertiginos
Împovărată de o datorie publică echivalentă cu 120% din PIB, Italia și-a văzut costurile de finanțare crescând vertiginos de când a intrat în centrul crizei zonei euro, la începutul lui iulie, fapt care ridică întrebări dacă va putea să-și permită să plătească astfel de dobânzi pe termen lung.
Îngrijorările cu privire la extinderea crizei datoriilor suverane asupra tuturor țărilor membre zonei euro au descurajat cererea pentru obligațiuni ge