Râmnicu Vâlcea participă la Competiţia „Capitala Verde a României". Oraşul căştigător va putea folosi acest titlu pe tot parcursul anului 2012, concursul fiind organizat de Ministerul Mediului şi Pădurilor în parteneriat cu S.C. United Romania Breweries Bereprod S.R.L. Iată cum vede Primăria, Povestea oraşului Râmnicu Vâlcea.
Trăia odată ca niciodată, pe lumea asta, un Oraş. Era un Oraş care fusese numit, de-a lungul vremurilor, în fel şi chip: pentru mari domnitori din istoria ţării, fusese "Oraş domnesc"; un ales învăţat îl numise "capitala tiparului românesc"; un timp a fost cunoscut ca "Oraşul pensionarilor", iar, după multe controverse şi cercetări ale istoricilor, s-a stabilit că în el s-a cântat pentru întâia dată imnul "Deşteaptă-te, române!"... asta cândva, demult, pe la pa'şopt.
Oricum, multele astfel de denumiri nu i-au creat Oraşului de la poalele Capelei (iată, încă una!) vreo problemă de identitate. Dimpotrivă, el a ştiut să adune ce-i mai bun din toate faptele petrecute în istoria sa şi să meargă mai departe. Aşa că, prin 1999, Oraşul primea de la Comisia Europeană diploma de Oraş în drum spre integrare europeană... iar la vremea aceea era singurul din ţară care primea o astfel de distincţie. Şi asta pentru că îşi mătura bine străzile, pentru că nu arunca gunoiul la întâmplare, pentru că avea grijă de parcuri şi pentru multe alte astfel de isprăvi pe care cei de acolo le numeau "protecţia mediului".
În anii care au urmat, alte diplome au tot venit, pe măsură ce şi faptele bune s-au înmulţit. Oraşul şi-a construit un loc de depozitare a gunoiului după toate condiţiile locuitorilor din Comunitatea Europeană, oamenii care trăiau într-însul rânduiau frumos deşeurile de diferite feluri în nişte cutii mari şi frumos colorate, iar, printr-o vrajă, gunoiul menajer se transforma în compost roditor. Pe trupul Oraşului s-au sădit mai mult de 10.000