Investitorii şi brokerii fac front comun împotriva pragului la SIF-uri Ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% este un pas important în dezvoltarea pieţei de capital şi în atragerea de investitori şi va ajuta statul să-şi vândă participaţiile pe bursă la un preţ corect, susţin reprezentanţii investitorilor de pe piaţa de capital.
Limitările existente pe piaţa de capital din România, printre care şi prevederea că niciun investitor nu poate deţine mai mult de 1% din acţiunile unei societăţi de investiţii financiare (SIF), fac ca investitorii străini să fie reticenţi în a investi în acţiuni româneşti şi obligă fondurile de pensii locale să investească banii viitorilor pensionari în acţiuni poloneze, austriece sau franceze.
Rezultatul este că bursa de la Bucureşti rămâne o piaţă subdezvoltată pe care statul nu poate să obţină cel mai bun preţ din vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni în companiile pe care le deţine, spun investitorii.
"Dacă ne raportăm la piaţa din Polonia, companiile de pe piaţa românească sunt cu 50% subevaluate în termeni de preţ raportat la valoarea contabilă (P/B). Şi cum cele două pieţe sunt similare din perspectiva evoluţiei, diferenţa poate fi explicată de ineficienţa pieţei de capital cauzată de stadiul slab de dezvoltare. Asta se traduce în peste 300 milioane euro mai puţini bani obţinuţi din listările anunţate de stat, evaluate la 1 miliard de euro. Pe termen scurt, statul are tot interesul să dezvolte piaţa de capital. Cu cât o piaţă este mai dezvoltată, cu atât IPO-urile vor fi mai bune şi preţurile mai mari", a declarat Dumitru Beze, preşedintle Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) în cadrul conferinţei cu tema "Liberalizarea pieţei de capital".
Investitorii susţin că pragul de deţinere de 1% este de neînţeles mai ales pentru fondurile străine şi un factor